Ťuk, ťuk, ťuk. Počujete? To na dvere klope blížiace sa leto. Ledva sme sa dočkali jari, už sa v Costa Coffee starostlivo pripravujú na ešte teplejšie dni. Podľa ponuky studených nápojov to vyzerá, že tohtoročné leto bude naozaj horúce. Okrem ľadových káv zaviala do Costa Coffee aj ponuka ovocných smoothies, cheesecakeov a Cup croissant. Radosť vyberať. 

Ideálne pre sladké zastavenie v strede dňa. Ochutnať môžete jednu alebo rovno všetky tri letné príchute.
Ľadová káva má svoje korene na čiernom kontinente. Môžete ju ochutnať v rôznych obmenách na rôznych miestach sveta. Pripravuje sa jednoducho z čerstvého silného espressa preliateho cez niekoľko kociek ľadu. V Portugalsku sa dolieva citrónovou šťavou, v Rakúsku sa dochucuje rumom alebo likérom. A ako je to v Costa Coffee? Ľadové kávy pripravujú baristi krátkym pretrepaním espressa s mliekom a ľadom. Ručné šejkovanie je ku káve šetrnejšie ako mixovanie. V ľadovej verzii sa ponúka Americano aleboCappuccino aCaffe Latte, ktoré je možné doplniť aj o vybranú príchuť. 

Sladký bozk z Vietnamu
Vietnamská ľadová káva s mliekom bude lákať predovšetkým milovníkov naozaj sladkej kávy. Tmavo pražená káva sa nechá prekvapkať cez špeciálnu hliníkovú nádobu s filtrom, ktorá sa „posadí“ na pohár. V tej už je pripravené kondenzované mlieko s ľadom. Pomery kávy a mlieka môžu byť rôzne, od jednej štvrtiny až po celú polovicu v prospech kondenzovaného mlieka. Po zamiešaní vznikne ľadový nápoj, ku ktorému už nie je treba podávať snáď ani dezert. Chcete takú kávu ochutnať? Choďte do akejkoľvek vietnamskej reštaurácie a objednajte si „kafefin“.
 
Frappé – preslávený omyl
Recept na tento obľúbený nápoj vznikol úplne náhodou, ako sa to často stáva. Na gastronomickom veľtrhu v gréckej Soluni barman zistil, že nemá horúcu vodu na zaliatie kávy. Tradične sa Frappé pripravuje z instantnej kávy, ľadu, studenej vody a mlieka. Pretrepať, zamiešať, prípadne trochu osladiť. Podáva sa vo vysokých pohároch so slamkou. Tento nápoj si určite zvládnete pripraviť aj doma. 
 
 
Tento kávový nápoj je poslom jari. Zima ešte zalieza pod nechty, ale fialky voňavé už začali kvitnúť. Z ich sušených kandizovaných kvetov sa pripravujú sladkosti. Poznáte cukríky Fialky? Tie síce v kaviarni Costa Coffee nedostanete, ale môžete si vychutnať iný „bonbón“. A to kávový v podobe fialkového latte. Ide o obľúbený kávový nápoj doplnený fialkovým sirupom. Jar už volá.
Banana Bread je obľúbený hlavne v USA, na Novom Zélande a vo Veľkej Británii. V Spojených štátoch je tak populárny, že oslavuje každoročne svoj oficiálny sviatok National Banana Bread Day, ktorý pripadá na 23. februára. A niet divu. Banánový chlieb chutí a vonia jednoducho skvele! Ten náš je vláčny a prirodzene sladký po zrelých banánoch, obsahuje kúsky banánu a pekanové orechy, ktoré povýši každé sústo na dokonalý zážitok. A krásne vonia po škorici. Už je jasné, že si Banana Bread nesmiete nechať ujsť? Využite zvýhodnenú raňajkovú ponuku, ktorá platí každý deň až do 11:00 a vzťahuje sa na jednu porciu Banana Bread k akejkoľvek káve podľa vášho výberu.
Maliny a v zime? Nemusíte pre maliny posielať Marušku k dvanástim mesiačikom. Vláčny malinový koláč s orieškami dostanete aj v Costa Coffee. Tento koláč, na povrchu bohato posiaty malinami, je navyše s lieskovými orieškami a vanilkovo-karamelovým krémom.  Na svoje si vďaka zloženiu koláča prídu aj vegáni, je totiž bezlaktózový. Spoločne s Matcha-aníz flat white k sebe obidve novinky perfektne ladia. Na chuti však nie je nič poznať. Pochutnajú si na nich preto všetci. 
Máte radi kávu, ktorej sa nechcete vzdať, ale zároveň vám chutí japonský zelený čaj Matcha? Zdalo by sa, že čaj s kávou sa nedá kombinovať, ale opak je pravdou. Výborne sa doplňujú a výsledkom je silná lahodná káva s blahodarnými účinkami čaju, ktorá vás prebudí zo zimného spánku. Bude chutiť všetkým, ktorí majú radi ľahko korenenú a štipľavú chuť na jazyku. Káva Matcha-aníz flat white totiž obsahuje i extrakt čierneho korenia a anízu.  Zmes je bez lepku a bez laktózy, ak zvolíte k príprave kávy aj alternatívne mlieko, máte veganský Matcha-aníz flat white na svete. Skúste „zelenú“ kávu. Zelená je farbou prírody, rovnováhy, pokoja a nádeje, čo jar bezpochyby je.
Tešíte sa už od začiatku roka na jar? Káva pripravená zo zimnej limitovanej edície kávovej zmesi Winter blend vám zdvihne náladu, aj keď je vonku sychravé počasie. Jej tajomstvo spočíva vo vyváženom pomere zŕn arabiky, ktorý jej dodáva chuť, arómu, aciditu i sladkosť.
 
Tisíc odtieňov kávy
Koľko chutí môže mať káva? Možno vás prekvapí, že je ich 800 až 1000. Nie všetky by ste ale uvítali. Medzi lahodné chute patrí napríklad roasted coffee (pražená káva), chocolate-like (chuť podobná čokoláde) alebo flowery (kvetinová). Naopak nekvalitné káva môže chutiť po slame alebo dyme, vínnom korku alebo arašidoch. Kľúčom ku kvalite kávy Costa Coffee je poctivý prístup ku každému kávovému zrnku, a to od začiatku až do konca. Starostlivo vybraná zrnká arabiky z najlepších plantáží sveta prechádzajú pomalým procesom praženia, ktorý sa vo svojej podstate stále drží tradičného postupu zakladateľov reťazca Costa Coffee bratov Costových. Jedine pomalé praženie po "taliansky" uvoľní zo zŕn prirodzenú chuť a arómu.
 
Jazyk ako pracovný nástroj
Zárukou kvality kávy Costa Coffee je kávový majster Gennaro Pelliccia, ku ktorého práci patrí okrem iného ochutnávanie kávy. Gennarův jazyk rozozná tisíce drobných chuťových nuáns, a je preto poistený na neuveriteľných 10 miliónov libier (v prepočte zhruba 300 miliónov korún) u britskej poisťovne Lloyd. Gennaro sa musí pred ochutnávaním vyvarovať ostrých alebo príliš pikantných jedál, nemal by používať parfum ani vodu po holení, aby vôňa nezastřela arómu kávy. Aby udržal chuťové bunky v kondícii, musí piť veľké množstvo čistej vody.
 
Zimná arabika chutí po tmavom ovocí
Medzi úlohy tímu licencovaného ochutnávača kávy Costa Coffee patrí tiež vývoj nových produktov, ako je zimná edícia Winter blend. Zmes arabík pochádzajúce z plantáží Ameriky, Ázie a Afriky ponúka komplexnú chuť s ľahkou stopou kyslosti tmavých plodov a čistú horkosťou tmavého kakaa. Zo zmesi Winter blend vám pripravíme ľubovoľnú kávu, prípadne si ju môžete objednať ako extra shot do vášho obľúbeného kávového nápoja. Ak si dáte napríklad Caffè latte alebo Flat white, zaujme vás kombinácia jemne pikantných tónov a chuti bobuľovín v kombinácii s mliekom.
Nadýchané koketné Cukrové kroketky z odpaľovaného cesta posypané perličkovým cukrom, ktoré sa v okamihu rozplynú na jazyku. Francúzi ich raňajkujú v rušných kaviarňach, zapíjajú ich čiernou kávou, listujú pritom novinami a vedú nekonečné debaty. Bez náhlenia, pokojne celú hodinu. Skúste sa občas naraňajkovať po francúzsky. Objednajte si u nás zvýhodnenú raňajkovú ponuku, ktorá platí až do 11.00 hodín a vzťahuje sa na päť kúskov krokiet a akúkoľvek kávu podľa vášho výberu. Ak to k nám nestihnete na raňajky, nevadí, Cukrové kroketky si môžete kúpiť aj samostatne v ľubovoľnom množstve.
Stále je čo oslavovať. Tretieho februára je to napríklad americký národný deň mrkvovej torty. A ako inak ho osláviť než "mrkváčom" v Costa Coffee?
 
Mrkva sa pri príprave sladkostí používala už od stredoveku, pretože bola lacnejšia ako sladidlá. Recepty na klasické mrkvové torty sa potom objavujú v kuchárskych knihách od začiatku 19. storočia. Popularita mrkvy a spolu s ňou aj obľuba mrkvovej torty výrazne stúpla počas druhej svetovej vojny vo Veľkej Británii. Britskí vedci totiž vyvinuli radar, vďaka ktorému boli piloti Kráľovského letectva obzvlášť úspešní v zostreľovanie nepriateľských lietadiel za nepriaznivých svetelných podmienok. Pretože bolo treba uchovať existenciu radaru v tajnosti, začala šíriť britská vláda informáciu, že za ostrozrakom Britov stojí práve mrkva. A kto by nechcel mať dokonalý zrak? Mrkvová torta prenikol začiatkom šesťdesiatych rokov do kaviarní a reštaurácií v Spojených štátoch a dodnes tu patrí medzi najobľúbenejšie zákusky.
 
 
Z našich domovov už pomaly vyvanula vôňa vianočného pečiva, ihličia a sviečok, a tak je čas na malú povianočnú rekapituláciu. Zaspomínajte si, ako ste prežili sviatočné dni v závere minulého roka, s kým ste sa zišli na káve, koho ste navštívili, čo vás najviac potešilo. Určite vám pri tom pomôže vôňa Mandľového caffè latte, stopa atmosféry minuloročných Vianoc a zároveň predzvesť rozkvitnutých jarných mandľovníkov, prvých poslov jari.
 

NOVINKY EMAILOM?

Získajte noviny a informácie o dianí v našich kaviarňach

ODOBERAŤ

COSTA VO SVETE

Šálku kávy si môžete vychutnať aj v týchto 30 krajinách:

COSTA NA WEBE

Sledujte nás