Historie Costa Coffee

  • 1971

    Bruno a Sergio Costa vytvorili zmes kávových zŕn Mocha Italia a začali ju predávať vo Veľkej Británii.

  • 1978

    Bratia Costovci otvárajú prvú kaviareň v Londýne na ulici Vauxhall Bridge.

  • 1988

    Produkcia kávy sa presúva do novej pražiarne na Old Paradise Street vo štvrti Lambeth.

  • 1999

    Otvára sa prvá medzinárodná kaviareň Costa Coffee, a to v Dubaji.

  • 2006

    Costa otvára 100. medzinárodnú kaviareň v Dubaji a 500. kaviareň vo Veľkej Británii.

  • 2008

    Costa otvára 1000. kaviareň v Moskve.

  • 2009

    Prieskum ukázal, že 7 z 10 milovníkov kávy uprednostňuje Costa.

  • 2011

    Vo Veľkej Británii sa otvára 1000. kaviareň. Costa Coffee oslavuje 40. narodeniny.

Costa Foundation

Vrátiť niečo späť

Z dôvodu starostlivosti o pestovateľov kávy, bola v roku 2006 založená Costa Foundation, registrovaná charita, ktorá zlepšuje sociálne a ekonomické životné podmienky v komunitách pestovateľov kávy v krajinách ako je Kolumbia, Kostarika, Etiópia, Guatemala, Uganda a Vietnam. Hlavnou úlohou je zabezpečiť vzdelanie pre deti pestovateľov kávy. Doteraz sme postavili 11 škôl, a tým sme zmenili život naozaj veľkému množstvu detí.

The Rainforest Alliance

Costa Coffee patrí k firmám, ktorým nie je ľahostajné, v akých podmienkach žijú ľudia pestujúci pre nich kávu. Spoločnosť Costa Coffee sa preto zaviazala, že 100% kávy, ktorú používa, musí pochádzať z certifikovanej produkcie Rainforest Aliancie, medzinárodnej neziskovej organizácie, ktorá od roku 1987 prispieva k zlepšeniu podmienok pestovateľov kávy v krajinách tretieho sveta. Zákazníci Costa Coffee si teda môžu vychutnať šálku výbornej kávy s vedomím, že pochádza z dobre spravovaných fariem, kde sa dbá na to, aby pestovanie kávy neohrozovalo životné prostredie. Rainforest Alliance učí farmára pôdu zhodnocovať hnojením a ďalšími spôsobmi, aby nebolo nutné rúbať ďalšie úseky dažďových pralesov na získanie pôdy pre kávové plantáže. Každou šálkou tak zákazníci prispievajú k zlepšeniu životného prostredia.

costa love fundation

Príprava kávy

Príprava skutočnými baristami

Na prípravu skvelého nápoja treba oveľa viac než len skvelú kávu. Zručnosti, zmysel pre detail a odbornosť sú pre prácu baristu absolútne nevyhnutné, preto sú naši baristi školení v akadémiách po celom svete. 14 dní driny prechádza do štúdia umenia prípravy dokonalej šálky kávy. V priemere pripravia naši baristi 1000 šálok kávy predtým, než sú pripravení servírovať našim zákazníkom dokonalý výsledok. Každý barista je hrdý na svoj perfekcionizmus. Jedno zrnko na golieri znamená, že vás obsluhuje školený barista, dve sú vyhradené pre baristu Maestro, čo je zatiaľ naše najvyššie ocenenie.

Najlepší z najlepších

Raz ročne si môže našich 17 000 baristov zmerať svoje sily najprv v národných kolách a potom v medzinárodnom kole súťaže Barista roka. Súťažiaci sú hodnotení v mnohých kritériách zahŕňajúcich technické zručnosti a osobnú prezentáciu. Veľmi kriticky je tiež posudzovaná vášeň, ktorú vkladajú do svojho remesla. To je totiž základná prísada každej šálky Costa Coffee. Prípadný víťaz je šampión šampiónov. Prečo investujeme čas a financie do tejto súťaže? Chceme tým osláviť umenie prípravy kávy a odlíšiť a oceniť neúnavnú prácu našich zamestnancov. Tiež tým udržiavame naše štandardy. A v neposlednom rade, pretože veríme, že káva je viac než len nápoj. Pre nás je káva životným štýlom.

Posadnutosť dokonalosťou

Pre laické oko je každé kávové zrno rovnaké, ale v Costa Coffee to vidíme inak. Naši ľudia venujú celý svoj profesijný život získavaniu, kontrole a miešaniu našich zŕn. V našej pražiarni, napríklad Genaro (náš coffee Maestro) a jeho tím trávia každý deň nad bankami a grafmi. Skúmajú presné profily kyslosti, plnosti, sladkosti, horkosti a arómy našej zmesi Mocha Italia. Ak niektorá káva nesplní požadovanú akosť, nedostane sa nikdy do našej kaviarne.

Pražíme pomaly a dlho

Aby sme mali istotu, že sme dosiahli potrebného štandardu, pražíme naše kávové zrná vždy len pomaly. Pomalé praženie prevádzkujeme od samého začiatku v roku 1971. Prečo? Pretože to je jediná cesta ako z našich zŕn vyextrahovať pravú chuť a arómu, ktorú v nich príroda ukryla. Každá várka kávových zŕn je pražená pomaly, pri nízkej teplote, v bubnových pražiarňach Petroncini a Probat, ktoré sú tými najlepšími na trhu. Zastavujeme praženie práve vo chvíli, keď sa na povrchu zŕn objavia prírodné oleje, takže v nich zostane všetko podstatné až do tej doby, než sú čerstvo mleté v našej kaviarni.

příprava kávy

Kvapka histórie v každej šálke

Jedného šedivého dňa v Londýne roku 1971 sa stala úžasná vec: bratia Sergio a Bruno Costovci pripravili úplne prvý šálku kávy Costa. Svoju jedinečnú zmes začali predávať hŕstke miestnych reštaurácií, potom sa špecializovali na kvalitnejšie kaviarne a nakoniec, o pár rokov neskôr, si otvorili svoju prvú vlastnú kaviareň.

Dnes, len čo by kameňom dohodil od miesta, kde pred viac ako 40. rokmi bratia Bruno a Sergio začali svoju cestu, pokračuje pražiareň Costa Coffee vo výrobe rovnako unikátnej kávovej zmesi ako tej, na ktorej bratia tak dlho pracovali a zdokonaľovali ju.

Až do nedávnej doby bola našou jedinou pražiarňou. Je ťažké tomu uveriť, ale prakticky na každú šálku Costa kávy, ktorú kedy kto vypil, boli kávové zrná upražené práve tu.

NOVINKY EMAILOM?

Získajte noviny a informácie o dianí v našich kaviarňach

ODOBERAŤ

COSTA VO SVETE

Šálku kávy si môžete vychutnať aj v týchto 30 krajinách:

COSTA NA WEBE

Sledujte nás